Blog

**Effectieve Coaching: Waarom OMA en NIVEA niet Genoeg Zijn**

Als coach wil ik mijn cliënten ondersteunen in het groeien en in het boeken van resultaten. Maar hoe doe je dat effectief? OMA (Oordeel, Mening, Advies) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) zijn bekende technieken, maar niet altijd voldoende. Hier deel ik mijn visie en aanpak, met een vleugje humor en de wijsheid van een vader.

1. OMA en NIVEA: Wat Zijn Ze en Waarom Niet Genoeg?

OMA en NIVEA zijn als die goedbedoelde adviezen van je oma die zegt dat je altijd een jas moet dragen, zelfs midden in de zomer, of je vader die zegt nooit met een lege maag naar een feestje te gaan. Ze zijn goed bedoeld, maar soms leiden ze tot passiviteit door conditioneringen van ouders of grootouders. Als coach wil ik graag luisteren en wil ik graag actief ondersteunen.

2. Directheid Leidt tot Doorbraken

Luisteren is belangrijk, maar soms heeft een cliënt een zetje nodig. Directheid helpt om sneller tot de kern van een probleem te komen en echte doorbraken te realiseren. Mijn cliënten zoeken resultaten, niet alleen een luisterend oor. Het is als dat moment waarop je een goede vriend vertelt dat die gewaagde kapselkeuze misschien niet zo’n succes is – het is eerlijk, misschien een beetje pijnlijk, maar uiteindelijk noodzakelijk voor groei.

3. Slimme Aannames

Aannames kunnen krachtig zijn als je ze slim gebruikt. Begin met “Het klinkt alsof…” of “Het lijkt erop dat…”. Zelfs als het niet klopt, kun je altijd terugkomen met ‘oké, het leek er alleen op’. Dit helpt om snel tot de kern van een probleem te komen. Zie het als een Sherlock Holmes-moment – alleen jij mag een hoed dragen als je wilt.

4. Actie is de Sleutel tot Resultaten

Resultaten vragen om actie, niet om passiviteit. Voordat ik iets doe, vraag ik vaak: “Wil je gehoord of ondersteund worden?” Mijn cliënten zijn bereid om hun tijd te investeren om de verandering te willen ervaren en willen oplossingen, niet eindeloos blijven ronddwalen in hun hoofd en ratio. We moeten stoppen met het maken van gedachten-labyrinten en beginnen met actie!

5. Bereidheid om Stappen te Zetten

Cliënten moeten bereid zijn om stappen te zetten en klaar zijn voor transformatie. Net zoals een kind soms een zetje nodig heeft om te leren fietsen, moeten cliënten bereid zijn om in actie te komen. Geen enkele coach kan je ondersteunen als je zelf niets doet. Het is als proberen een fiets te repareren zonder gereedschap – je hebt de wilskracht nodig om die moersleutel op te pakken.

Zelfhelend Vermogen

Ik geloof sterk in het zelfhelend vermogen van ieder individu. Iedereen kan zijn eigen oplossingen vinden. Ik ondersteun dit proces met technieken zoals hypnose, doorvragen en zelfexpressie. Deze helpen mijn cliënten om diepere inzichten te krijgen en hun eigen pad naar groei te ontdekken. Denk aan jezelf als een superheld met genezende krachten – je hebt alleen wat begeleiding nodig om je cape te vinden.

Mijn Coachingstijl: Actief, Betrokken en Confronterend

Effectieve coaching vraagt om meer dan alleen luisteren. Het vraagt om een actieve, betrokken en soms confronterende houding. Vertrouw op je instincten en durf aanwezig te zijn voor je cliënt. Soms moet je de held spelen, soms de slechterik die de waarheid vertelt.

De Veiligheid van Vaderlijke Energie

In mijn coachingstijl ligt de energie van een vader ten grondslag: een energie die veiligheid en vertrouwen biedt. Net zoals een vader zijn kind leert fietsen en op een gegeven moment loslaat, creëer ik een omgeving waarin cliënten zich veilig voelen om zich open te stellen en zelf te groeien. Denk aan een vader die zegt: “Je kunt het!” terwijl hij stiekem de fiets nog steeds vasthoudt.

Mijn Missie en Wens

Mijn missie is om mensen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun natuurlijke potentieel. Ik geloof dat iedereen in staat is om zijn eigen oplossingen te vinden. Mijn wens is dat veel coaches in mijn omgeving ook hun cliënten dat duwtje in de rug geven, zodat ze de fiets kunnen loslaten en zelf tot ontwikkeling kunnen komen. Samen kunnen we meer bereiken – en misschien zelfs wat lol hebben onderweg.

Wil je effectieve coaching ervaren? Neem dan contact met mij op. Samen kunnen we werken aan jouw groei, transformatie en de resultaten die je zoekt. En ja, we zullen onderweg ook zeker lachen, misschien een traantje laten, maar vooral krachtig vooruitgaan.

Patrick van den Broek

Contact opnemen

Zit je met vragen naar aanleiding van het lezen van deze pagina? Neem dan contact met mij op. Ik beantwoord graag je vragen en help je verder.

Contact opnemen